Unieke vliegtuigmotor bij projectpartner VLOC!

28 Sep 2018 | General

Oostendse leerlingen vliegtuigonderhoud oefenen op grootste motor ooit in België

De studenten vliegtuigtechniek aan het Vlaams Luchtvaartopleidingscenter (VLOC) in Oostende krijgen de unieke gelegenheid om op een Rolls Royce motor van een Airbus 340-600 te oefenen. Het gevaarte van 5.000 kilo is met een lengte van 4 meter en een diameter van 2,7 meter de grootste motor ooit die voor leerdoeleinden werd gebruikt. Met dank aan vliegtuigontmantelaar Aerocircular, die de motor enkele weken ter beschikking stelt alvorens ze finaal uit elkaar gehaald en gerecycleerd wordt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De Rolls Royce Trent 500 is afkomstig van een Airbus 340-600, één van de grotere passagiersvliegtuigen. Het is dan ook de grootste motor ooit die in ons land voor leerdoeleinden gebruikt wordt. Vliegtuigontmantelaar Aerocircular liet de motor in samenwerking met de vorige eigenaar Lufthansa Technik toekomen uit Spanje om hem in Oostende volledig uit elkaar te halen en de onderdelen te recycleren. Maar eerst krijgen de studenten van het Vlaams Luchtvaartopleidingscenter (VLOC) de unieke gelegenheid om op deze motor te oefenen.

 

 

Unieke samenwerking

Meestal wordt er voor praktijkoefeningen beroep gedaan op oudere modellen. Maar dankzij de goede samenwerking tussen het VLOC en Aerocircular, kwam het idee om een motor te gebruiken van een toestel dat nog steeds veel gebruikt wordt in de luchtvaart. Als dit project gunstig verloopt, volgen er wellicht nog andere motoren. Koen Staut, CEO van Aerocircular, toont zich verheugd met dit grootse proefproject. “Ons bedrijf hecht veel belang aan haar rol in de samenleving. Daarom voorzien we hoogwaardige recyclage en upcycling van vliegtuigmotoren, wat in andere landen veel minder gebeurt. Waardevolle metalen worden afgezonderd en vinden via gespecialiseerde partners zoals bijvoorbeeld Umicore hun weg terug naar hoogwaardige toepassingen, waaronder opnieuw in de luchtvaart. Dat we vanuit het bedrijfsleven deze unieke samenwerking met het onderwijs, meer bepaald luchtvaartopleidingen, kunnen opzetten, past ook helemaal in die filosofie. Het is een meerwaarde voor de studenten, en voor ons een bevestiging van onze komst naar Oostende, de juiste plaats om onze activiteiten te ontplooien.”

 

 

 

 

 

Waarheidsgetrouw

Ook voor het VLOC is dit een heuglijke samenwerking. “Het is geweldig dat we de grootste motor ooit in een opleidingstraject aan onze studenten kunnen aanbieden”, zegt directeur Geert Keirens. “We zetten actief in op samenwerkingsverbanden met de luchtvaartindustrie om onze studenten een zo waarheidsgetrouw mogelijk beeld te geven van hoe het er op de werkvloer aan toegaat en hen optimaal klaar te stomen voor een boeiende job in deze sector. Deze motor is een geweldige aanvulling op de theorie en de modellen die we nu reeds ter beschikking hebben.”

 

 

 

 

Past in strategie

Ook de luchthaven ziet samenwerkingen als deze graag tot stand komen. ’De samenwerking tussen Aerocircular en het VLOC, alsook de circulaire industrie past perfect in de luchthavenstrategie rond verdere diversificatie en duurzaam ondernemen. Bovendien juichen wij elk initiatief op vlak van jobcreatie op en rondom de luchthaven toe”, aldus Marcel Buelens, CEO van de luchthaven.

 

 

 

 

Blij met een nieuw Oostends bedrijf

Voor de stad Oostende is deze stap goed nieuws. Johan Vande Lanotte: “De eerste contacten tussen Oostende en Aerocircular dateren van mei 2014, in volle kiescampagne. Nu kunnen we effectief stellen dat Aerocircular een Oostends bedrijf geworden is. Weer in een kiescampagne. In de vier tussenliggende jaren is hard gewerkt om het dossier stap voor stap te verbeteren. Ik ben dan ook enorm blij dat we nu de effectieve start voor het dit toekomstgericht bedrijf kunnen geven.”


Wenst u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij (Aerocircular) Fio Van Steenlandt: fio.vansteenlandt@aerocircular.green - GSM +32 475 66 50 54 en
(VLOC) Geert Keirens: geert.keirens@vloc.eu - GSM +32477473102


 

Nieuwsitem Focus-WTV