Vlog Educavia & KLM

26 Aug 2019 | General

Luchtvaartsector: “Samen aan de slag om techniek weer populair te maken”


Oostende, 26 augustus 2019 –Sinds de start van het STEM-Actieplan in 2012 zijn in Vlaanderen reeds heel wat inspanningen gebeurt om instroom in STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics) opleidingen te verhogen. Deze inspanningen hebben reeds enkele mooie resultaten geboekt. Zo is te zien in de STEM Monitor1 van 2019. Toch zijn er nog steeds tekorten, ook in de luchtvaart technische sector. Om de groei in de sector en het uitstromende personeel (dat veelal met pensioen gaat) op te kunnen vangen, zijn er in Europa in de komende twintig jaar zo’n 111.000 nieuwe technici nodig. In Nederland en Vlaanderen gaat het over enkele duizenden. Er is behoefte aan een instroom van jong en fris talent.

Om te zorgen dat er de komende jaren voldoende onderhoudstechnici bijkomen, is het Vlaams-Nederlandse Europese Interreg Project “Educavia” opgezet. In dit project ligt de focus op het uitbreiden en promoten van luchtvaart technische opleidingen en innoveren binnen deze opleidingen. Door middel van diverse activiteiten, wordt geprobeerd om jongeren enthousiast te maken voor de opleiding Vliegtuigtechniek. Een opleiding die dynamisch is en na afronding een spectaculaire baan met talloze carrièremogelijkheden biedt, zowel binnen als buiten Nederland.
MRO (Maintenance, Repair & Overhaul) bedrijven, scholen en brancheorganisaties uit Nederland en België bundelen hun krachten om het project tot een succes te maken.
 
VLOG
Op diverse manieren wordt er aansluiting gezocht met de doelgroep. “We communiceren via de platforms waar onze doelgroep zich op bevindt”, vertelt Nienke Collée, communicatiemanager bij de NAG – de brancheorganisatie voor de luchtvaart- en luchthavenindustrie. “We zijn ons bewust van het komende tekort aan technici in de branche. Vanuit de branche is er een enorme behoefte aan geschoolde mensen en via dit project willen we daar een oplossing voor vinden. Het interesseren en binden van jongeren aan onze sector is het doel.”
 
Daarom is Educavia een samenwerking aangegaan met De Videokrant om samen met vlogger Lise van Wijk en haar vlog “VOLGENS!” een kijkje in de keuken te krijgen van de onderhoudshangar van KLM Engineering & Maintenance. Door een onderhoudstechnicus wordt uitleg gegeven over het onderhoudsproces. Ook worden de nieuwste technieken die KLM gebruikt in vliegtuigonderhoud toegelicht en wordt er informatie gegeven over de benodigde opleiding. 

Educavia
Educavia kom tot stand dankzij de financiële steun van volgende overheden: het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO), Provincie Noord-Brabant (NL), het Ministerie voor Economische Zaken en Klimaat (NL), Provincie Vlaams-Brabant en Provincie West-Vlaanderen.
 [1] https://www.ewi-vlaanderen.be/sites/default/files/bestanden/stem-monitor-2019.pdf

 

 

Bekijk hier de volledige VLOG!