Jobbeurs voor luchtvaarttechniek ‘Aerojobs’ brengt meer dan 350 vliegtuigtechnici samen met werkgevers!

26 Mar 2019 | Event

Op maandag 25 maart bracht Educavia opnieuw honderden studenten en werkzoekenden met een opleiding Vliegtuigtechniek samen met bijna alle gespecialiseerde MRO-bedrijven (Maintenance Repair & Overhaul) uit Vlaanderen en Brussel op Aerojobs, dé jobbeurs voor vliegtuigtechniek in het VLOC (Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum Oostende). De blikvangers op de tweede editie van Aerojobs waren  de NH90 – opvolger van de SeaKing – van Defensie en een meet & greet met actrice Andrea Croonenbergs van de TV-serie Windkracht 10. Daarnaast konden de aanwezigen terecht bij tal van activiteiten zoals een vragensessie met professionals en sollicitatietraining. Ook Oostends burgemeester Bart Tommelein en schepen voor Economie Charlotte Verkeyn brachten een bezoekje aan deze unieke jobbeurs.

De krapte op de arbeidsmarkt laat zich sterk voelen in de luchtvaart technische sector. Om de groei in de luchtvaart en het uitstromende personeel op te kunnen vangen, zijn er in Europa in de komende twintig jaar zo’n 111.000 nieuwe luchtvaarttechnici nodig. De sector heeft dus nood aan jonge talenten met kennis van de innovatieve technieken. Ook de MRO-bedrijven merken op dat ze de afgelopen maanden hun zoektocht naar gekwalificeerde vliegtuigtechnici intensief hebben verhoogd. Daarom was het VLOC op maandag 25 maart ‘the place to be’ voor iedereen die op zoek is naar een job in de luchtvaart technische sector.

Tweede succeseditie
Het Vlaams-Nederlandse project Educavia organiseerde vorig jaar voor het eerst een jobbeurs specifiek voor de luchtvaarttechniek. “Tijdens de eerste editie van Aerojobs vorig jaar, waren er zo’n 250 bezoekers. Deze editie mochten we 350 bezoekers tellen, waaronder een 50-tal werkzoekenden via onze projectpartner Aviato”, zegt Geert Keirens, afgevaardigd bestuurder van het VLOC. Ook 22 bedrijven waren aanwezig met een stand op Aerojobs. Allen met vacatures en/of stageplaatsen specifiek voor gekwalificeerd personeel. Onder andere Sabena Aerospace, Brussels Airlines, Lufthansa Techniks, Tec4Jets maar ook Defensie en Politie zijn actief op zoek naar luchtvaarttechnici. Naast deze standhouders zijn ook verschillende andere luchtvaart gerelateerde bedrijven en vliegclubs aanwezig.Interactieve beurs
Om de beurs interactief en leerrijk te maken voor de studenten en werkzoekenden, organiseert het Educavia partnerschap tijdens Aerojobs ook een sollicitatietraining, een infosessie van Aviato en in de namiddag Q&A sessies met luchtvaartprofessionals. Daarnaast was ook de NH90 helikopter van Defensie te bewonderen en lanceerde het gespecialiseerde magazine Rate One haar nieuwste editie met Andrea Croonenberghs. In de namiddag brachten burgemeester Bart Tommelein en Schepen voor Economie Charlotte Verkeyn ook een bezoek aan Aerojobs.


Internationale samenwerking
Aerojobs wordt georganiseerd door het partnerschap binnen het Europees Interreg project “Educavia – Education for Aviation”. Dit Vlaams-Nederlands partnerschap ondersteunt innovatieve en uniforme opleidingen voor de luchtvaarttechnici van de toekomst.
Een doelstelling binnen het Educavia-project is het verhogen en ondersteunen van de instroom van studenten en werkzoekende vliegtuigtechnici naar jobs in de MRO-sector. Aerojobs wordt dan ook enkel opengesteld voor studenten uit de opleidingen Vliegtuigtechnieken en werkzoekenden met de correcte opleidingen. Alle drie de Vlaams secundaire scholen Petrus & Paulus Campus West (Oostende), ZAVO (Zaventem) en het Stedelijk Lyceum (Antwerpen) doen mee aan de beurs met hun studenten Vliegtuigtechniek. Vanuit het hoger onderwijs mogen we rekenen op heel wat studenten vanuit Hogeschool VIVES, KU Leuven en VUB. Ook het volwassenonderwijs van de VDAB was aanwezig met hun studenten uit de opleiding Aspirant Vliegtuigonderhoudstechnicus.

Eerste succes in Nederland
Vrijdag 18 maart werd ook een eerste Nederlandse versie van Aerojobs georganiseerd. “Het was meteen een schot in de roos”, zegt Geert Keirens. “Er waren 16 standhouders, waaronder 2 Vlaamse bedrijven en meer dan 150 studenten en werkzoekenden. De eerste Nederlandse editie was dan ook zeer geslaagd.”
 


Praktisch
VLOC: Nieuwpoortsesteenweg 945C, 8400 Oostende
www.vloc.eu
www.educavia.eu
Contact: Angélique Heynen – Coördinator – angelique.heynen@vloc.eu - +32 470 70 62 55

Foto credits: Kim Vanbesien Fotografie - https://www.kimvanbesien.eu/‚Äč 

Volledig Fotoverslag: https://www.facebook.com/pg/EducaviaInterreg/photos/?tab=album&album_id=648808765552767

After Movie Aerojobs Vlaanderen: https://www.youtube.com/watch?v=-TfNp7UypB4&t=23s


Educavia & Aerojobs komen tot stand dankzij de financiële steun van volgende overheden: het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO), Provincie Noord-Brabant (NL), het Ministerie voor Economische Zaken en Klimaat (NL), Provincie Vlaams-Brabant en Provincie West-Vlaanderen.